İklim Değişikliği 2022: “Etkiler, Uyum ve Kırılganlık”

Hükümetler arası “İklim Değişikliği Paneli” (IPCC) sonrasında 67 Ülkeden 270 bilim insanının katkılarıyla hazırlanan ve 195 hükümet tarafından onaylanan “İklim Değişikliği 2022: Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporu 28 Şubat 2022’de yayımlandı.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in rapor hakkında yaptığı açıklama oldukça dikkat çekti. Guterres: “Hayatım boyunca birçok bilimsel rapor okudum fakat böylesini hiç görmedim.” diyerek yaşadığımız durumun ciddiyetini ifade etti.

Daha önceki senelerde iklim değişikliği hakkında yayınlanan çeşitli raporlarda potansiyel olarak görülen tehlikeler, bu yılki raporda “geri dönüşü olmayan” ve “kaçınılmaz” olarak nitelendiriliyor. Yayınlanan rapor özellikle iklim değişikliği ve bunun yarattığı olayların, insan sağlığını olumsuz yönde etkilediğini ve erken ölümlere yol açtığını söylüyor.

Rapor, sera gazı emisyonlarının, aşırı sıcaklıklar, şiddetli yağmur, kuraklık ve yangınları yoğun bir şekilde yaşamamıza sebep olacağını gözler önüne seriyor.

Raporda dikkatimizi çeken önemli çıktılara birlikte bakalım!

Kısa vadeli eylemler, iklim krizinin tüm zararlarını ortadan kaldıramaz!

2014 yılında yayınlanan IPCC raporundan bu yana iklim değişikliğinin etkilerine yönelik gerçekleştirilen uyum projeleri hakkında daha detaylı bilgilere ulaşılmış ve 170 ülkenin adaptasyon planlarıyla ilgili birçok analiz yapılmıştır. Bu analizleri içeren 2022 raporu, birçok uyum projesinin doğru planlanmadığı, uygulanamadığı ve yeterli bütçe olmadığı için sanılanın aksine etkili olmadığını gösteriyor.

İlgili araştırmaya göre, alınması gereken en kritik önlemlerden birisi sera gazı emisyonlarının azaltılması olurken, diğeri ülkelerin iklim krizi konusunda birlikte hareket etmesidir. Tüm bu bilgilerden çıkartabileceğimiz üzere, kısa vadeli yapılan planlar ve girişimler iklim değişikliğini önlemeye yetmiyor! Yaşadığımız krizi ancak bireysel olarak uygulayacağımız kararlar ve hükümetlerce alınan önlemlerin bütün halinde uygulanması ile yavaşlatabiliriz.

İnsanlar iklim değişikliğine karşı savunmasız hissediyor…

Bazı insanlar iklim krizi konusunda hiçbir kontrollerinin olmadığını ve bunun sadece yönetimlerin sorumluğu olduğunu düşünüyor fakat bu doğru değil. Hâlâ sürdürülebilir kalkınma amaçlarını etkileyebilecek gücümüz var.

İklim değişikliğiyle bireysel mücadele için neler yapabilirsiniz? Sizin için derledik:

  1. Daha az araba ve uçak seyahati yapabilirsiniz.

Küresel karbondioksit emisyonlarının en önemli sebeplerinden biri fosil yakıtla çalışan araçlardır. Yakın mesafelere yürüyerek veya bisikletle ulaşabilirsiniz. Şehirler arası yolculuklarınızda uçak yerine treni tercih edebilirsiniz.

  1. Giysilerinizi daha uzun süre kullanabilirsiniz.

BM Çevre Programı verilerine göre, bir kot pantolon üretmek için 3 bin 781 litre su gerekiyor. Giysilerdeki ufak sorunları onararak, artık giymek istemediğiniz giysilerinizi çöpe atmayıp bağışlayarak ve daha uzun süre dayanacağı dikkate alındığında daha kaliteli ürünleri tercih ederek iklim değişikliği üzerindeki etkinizi sınırlayabilirsiniz.

  1. Elektronik ürün satın alırken enerji tasarruflu olmasına dikkat edebilirsiniz.

Enerji tasarruflu bir ürün alarak hem küresel ısınmaya karşı bir adım atmış olur, hem de uzun vadede bütçe tasarrufu yaparsınız.

  1. Plastik kullanımını azaltabilirsiniz.

Plastik üretimi, iklim değişikliği üzerinde olumsuz sonuçları olan fosil yakıtların kullanılmasını gerektiriyor. Plastik poşet yerine bez çanta, pet şişe yerine su matarası, plastik pipet yerine çevre dostu pipet kullanarak plastik kullanımınızı en aza indirebilirsiniz.

  1. Gıda israfını ve kırmızı et tüketimini azaltabilirsiniz.

Sera gazlarının yüzde 14’ü hayvancılık nedeniyle meydana geliyor. Bu alanda etkinizi en aza indirmenin en basit ve en iyi yolu, et ve süt üretimi tüketimini azaltmak olabilir.

  1. Kullanmadığınız elektronik ürünlerinizi fişten çekebilirsiniz.

Evde kullandığınız elektronik ürünler, bekleme modundayken hâlâ elektrik tüketmeye devam ederler. Şarj aletlerinizi kullanmadığınızda fişten çekerek, elektronik ürünlerinizi sadece kullanımdayken fişe takmak iklim değişikliğiyle mücadelede atabileceğiniz basit adımlardan sadece birisidir.

  1. Arabanızın bakımlarını düzenli yaptırabilirsiniz.

Arabanızın bakımlarını zamanında yaptırmak ve lastik basınçlarınızı düzenli kontrol ettirmek karbon emisyonunu azaltacak ve iklim değişikliğiyle mücadele etmenize yardımcı olacaktır.

  1. Su tüketimi alışkanlıklarınıza dikkat edebilirsiniz.

Su israfından mümkün olduğunca kaçınmak için dişlerinizi fırçalarken musluğu kapatmak, daha kısa duş almak, evinizi temizlerken daha az su kullanmak gibi basit tedbirler alabilirsiniz.

  1. Toplantılarınızı çevrim içi yapmaya çalışabilirsiniz.

İş toplantılarınız için seyahat etmek yerine, koşullar uygunsa çevrim içi toplantı düzenlemeyi tercih ederek iklim değişikliğiyle mücadele için bir adım daha atabilirsiniz.

  1. Evsel atıklarınızı ayırabilirsiniz.

Evsel atıklarınızı ayırıp evinize en yakın geri dönüşüm çöplerine atarak (cam-kağıt-plastik) iklim değişikliğiyle mücadeleye katkı sağlayabilirsiniz.

İklim değişikliği, insanların evlerini kaybetmelerine de neden oluyor.

Özellikle iklim değişikliği ile başa çıkmak için gerçekleştirilen projelerin tam olarak sonuca ulaşmadığı, iyi planlanmadığı ya da verimli olmadığı birçok kez gözlemlenmiş!

Örneğin; sel, erozyon, fırtına gibi çeşitli doğal afetlere karşı Fiji adalarında kıyı şeridine yapılan bir projede aşırı yağış durumunda adadaki yağmur suyunun da denize karışması gerektiği hesaba katılmadığı için adanın bazı bölgelerini su basmış ve insanlar göç etmek durumunda kalmıştır. İklime dayalı gelişim açısından bakıldığında iklim krizi nedeniyle göç edecek kişilerin yaşayacağı geçim sıkıntılarını tahmin etmek güç değil!

İklim Değişikliği 2022: “Etkiler, Uyum ve Kırılganlık” raporunda, iklim krizinin dünyanın bazı bölgelerinde göçlere sebebiyet vereceğinden ve bununla ilgili alınması gereken önlemlerden de söz ediliyor. Bu noktada, alınan önlemlerin de tıpkı iklim değişikliğin etkileri gibi dünya üzerinde eşit bir şekilde dağılmadığı da açıkça belirtiliyor.

Kırılgan gruplar, iklim krizini gelecekte en ağır şekilde yaşayacak ve hatta şimdiden yaşamaya başladılar…

Birçok ülkenin ekonomik gelişme için attığı adımlar, iklim değişikliğinin etkileri gözetilmediğinden verime ulaşamıyor. Üretimi ve insani faaliyetleri de büyük ölçüde etkiyen bu kriz gelecek vadede ne yazık ki canlıların yaşamını yitirmesine ve ekonomik gelişimin yavaşlamasına sebep olacak! Yeteri kadar önlem alınmazsa, kaliteli gıda tüketmemizi engelleyecek aşırı doğa olaylarının peşimizi bırakmayacağını söylemek mümkündür.

Raporda iklim değişikliğinin doğa ve canlı yaşamı üzerindeki etkisi şu ifadelerle anlatılıyor: “İnsani faaliyetler kaynaklı sera gazı emisyonlarının neden olduğu iklim değişikliği, dünya çapında insanlara zarar veriyor ve onları öldürüyor. Aynı zamanda gıda üretimine zarar veriyor, doğayı yok ediyor ve ekonomik büyümeyi yavaşlatıyor.”

2022 yılının Kasım ayında Mısır’da yapılacak olan COP27 görüşmelerinde, IPCC raporunun adaptasyon ve limit konularında karar vericiler üzerinde büyük bir etkisi olacağına inanılıyor.

HelpZone olarak sizleri iklim değişikliği ile mücadele konusunda bilgilendirmeye devam edeceğiz!

Eko İklim, “İklim Değişikliği” ve “Yeşil Dönüşüm” konularında küresel düzenlemelere en doğru şekilde hazırlanmak, iklim değişikliği ile mücadele ve ekonomiye etkisinin en aza indirilmesi için ortak akıl oluşturmak amacıyla 30-31 Mart tarihleri arasında ATO Congresium’da gerçekleşen Zirve’ye konuk oluyoruz!

Ankara’da karbon nötr olarak gerçekleşecek Zirve’de; devlet başkanları, kamu kurumları temsilcileri, yirmiyi aşkın uluslararası kurum ve kuruluş, otuzu aşkın üniversiteden akademisyen, iyi örnek uygulamalarıyla belediyeler, organize sanayi bölgeleri, tekno kentler ve sektör temsilcileri ile birlikte yer alacağız!
Detaylar için bizi sosyal medya hesaplarımızdan takip etmeyi unutmayın!